Savotta
virtuaalihevonen - VH22-018-0683
☆ II - palkinto suomenhevosvarsojen laatuarvostelussa syyskuun 20. päivä 2022, tilaisuuden parhaat pisteet 63,65!
☆ III - palkinto suomenhevosten kantakirjaustilaisuudessa huhtikuussa 2024 pistein 63, työsuunnalle
☆ 3 Star Prospect pistein 1116
Anniinan ja Savotan tarina on hieman erilainen kertomus. Se lähti oikeastaan siitä, että Wanilly kaipasi selvästi hevoskokoista kaveria arkeensa tallikissojen karatessa kovakouraisempien hellyydenosoitusten tieltä. Alunperin Anniina yritti etsiä vuokrattavaa tai ylläpidettävää hevosta, mutta sellaisten ollessa jossakin piilossa kivien alla oli vaihdettava suunnitelmaa ja etsittävä omaksi ostettava halikaveri Lillille, ja ehkä Anniinallekin.
Toiseen suvukkaaseen estehevoseen ei Anniinan budjetti ihan riittänyt, ja oikeastaan olikin parempi, jos uusi hevonen olisi enemmän tallipihavaliokelpoinen. Se johti Anniinan myynti-ilmoitukseen, jossa ihan supersuloisessa pääkuvassa poseerasi nelivuotias suomenhevostamma Savotta. Lotaksi kutsuttu tumma rautias oli ehkä hippusen nuori Anniinan makuun, mutta se oli edullinen ja lähtisi pihattoelämää tarjoavaan kotiin ja vain laumaan. Kaupat syntyivät äkkiä eläinlääkärin puhtaiden papereiden perusteella, ja syyskuinen sunnuntai Anniina haki lainatrailerilla Lotan kotiin Lillin suureksi iloksi.
Lotta on oikein klassinen suomenhevonen; nokinen rautias, luonteeltaan enemmälti laiskan puolella ja varustettu suurella ruokahalulla. Juuri sellainen pihattoon sopiva, tyyni kaveri jollaista siltä vaadittiinkin. Luonnollisesti sekin opetettiin ratsuksi, vaikkakin enemmän harrastemielessä, mutta myöhemmin Anniina on myöntänyt, että olihan tässä kisaaminen sellaisena taka-ajatuksena koko ajan. Laji on vaan vähän eri, mutta Anniina perustelee sillä, että Lotan lahjat ovat enemmän siellä käynti- ja raviohjelmien puolella kuin esteradalle vaadituissa laukoissa.
Pihaton laumassa se on selvästi ottanut johtajan aseman. Se määrää tarvittaessa, kuka syö heinäkasasta ja milloin, ja se on ensisijaisesti se, joka johdattelee muuta laumaa sisälle ja ulos tiettyihin kellonaikoihin. Sen elämää ei järkytä oikeastaan mikään, paitsi myöhässä jaetut iltapuurot ja pienet hevoskakarat, jotka laittavat ranttaliksi sen pihatossa. Muuten Lotta onkin hyvin rento ja rauhallinen hevonen; se ei turhaan pidä melua itsestään, antaa tökkiä neuloilla ja seisoskelee harjaukset paikallaan.
Lotan ratsukoulutusta olikin jo aloitettu kasvattajalla, joten Anniinan oli hyvä jatkaa siitä. Toiveissa oli mukava, perusasiat osaava harrastuskaveri, jonka selkään pystyi laittamaan vaikka perunasäkin ja tamma kiertäisi uraa osoitettuun kulkusuuntaan, ja sellainen siitä saatiin. Siinä ohimennessä Anniina opetti Lotan ajolle, ja talvisin sen kanssa harrastetaan ratsastustakin enemmän rekiretkiä.
Lotasta ei tullut erityisen hienoa esteratsua Anniinan pettymykseksi, mutta kouluhevosen siitä sai Anniinankin taidoilla. Se osaa kaikki helpon radan perusasiat pienellä tuuppauksella, ja vaikka Lotta ei olekaan se ponnekkain tai innokkain esiintyjä, on se ihan kisakelpoinen yksilö puusilmäisemmille tuomareille. Erityisesti Lotta tietenkin loistaa käynti- ja ravitehtävissä, laukan ollessa tälle se heikoin askellaji, mutta kisoihin mennessä tarpeeksi toistettu ohjelma yleensä saa nekin osiot näyttämään helpoilta.
Kotiesteitä hienommille esteradoille Lotasta ei lopulta sitten ollutkaan, koska Lotta on enemmän maata pitkin kulkeva kuin ylöspäin suuntaava hevonen, mutta välillä Anniina pitää virkistyspäiviä omaksi mielukseen. Lotta ei erityisesti innostu estekaluston nähdessään, mutta senkin laiskalla laukalla ja kömpelöllä tyylillä on ylitetty kotitekoisia seitsenkymppisiä.
Lotta viihtyy monen hevosen tavoin paremmin maastossa kuin sileällä, ja se onkin sen päämuotoista liikuntaa, niin ratsailta että kärryiltä käsin. Se on lehmänhermoinen ja aloittajallekin turvallinen maastoratsu, ja erityisesti tutuilla laukkapätkillä siitä löytyy se kuuluisa kolmaskin vaihe mukisematta.
Lotta ostettiin kotipihaton portinvartijaksi, joten se ei kisaa tai poistu ihan niin aktiivisesti reissuille, mutta joskus harvoin kylläkin. Lisäksi on tietenkin ollut tärkeää totuttaa Lottakin traileriin ja matkustamiseen, johon se on alusta alkaen kiivennyt ongelmitta heinäverkon ääreen. Oikeastaan koko matka menee Lotalla ihan hyvin, kunhan heinäverkossa riittää puuhattavaa. Määränpäällä ei ole Lottaan ollut koskaan vaikutusta, eikä se välitä kiireisimmistäkään kisa- tai valmennuspaikoista. Varustamiset ja tarvittavat askareet sen kanssa saa hoidettua ihan yhtä sutjakkaasti kuin kotioloissakin, ja Lotta suoriutuu paineenkin alla vaativistakin radoista sen mukaan, miten hyvin on kotona valmisteltu.
Sukutaulu
Lotta on tuontisukuinen, eikä sillä ole sukua virtuaalimaailmassa.
i. Raivuu
evm sh tprt 166cm
ii. Hakkuu evm sh trt 164cm
iii. Päre
iie. Hirsi
ie. RR Raivotar evm sh prt 158cm
iei. RR Loimu
iee. Myrtsi
e. Marketta
evm sh rt 160cm
ei. Piirron Poku evm sh prt 159cm
eii. Poikana
eie. Heilin Piirto
ee. Maustepippuri evm sh trt 162cm
eei. Toivon Musketti
eee. Multiina
Isä Raivuu on nyt niitä suursuomenhevosia, joista joskus kuulee puhuttavan. Tummanpuhuva punarautias ori syntyi omistajalleen tämän vanhasta työsukuisesta tammasta, ja jäi pitämään työhevosperinnettä yllä emänsänkin kuoltua. Raivuu on oikeastaan hyvin pitkälti ollut aina pelkkä harrastehevonen, jolla ei nyt vaan ollut koskaan tarvetta ruunata, sillä kyseessä on ihmistä kunnioittava, kiltti ori. Elämänsä aikana Raivuu on kokeillut vaikka ja mitä lastenlasten luotsaamana aina talon isäntänsä työhevosesta jousiammuntaratsastukseen, joka kertoo sen monipuolisuudesta. Raivuuta ei varsinaisesti ole koskaan tarjottu jalostukseen, mutta harvinaissukuista oria on käytetty muutaman tammanomistajan pyynnöstä, ja sillä on muutama jälkeläinen. Nykyään vanha ori viettää hitaita eläkepäiviä kasvattajallaan.
Isänisä Hakkuusta ei ole juuri kerrottavaa; vanhan kansan tummanrautias suomenhevonen, joka syntyi, eli ja kuoli kotipaikkakunnallaan jossakin Suomen kartan pienimmistä paikannimistä. Sen kanssa kokeiltiin ravitouhuja huonolla menestyksellä ja pian se myytiin seuraavalle paikalliselle makkaratehtaan sijaan. Hakkuulla ajettiin kyllä rekeä ja kärryjä vanhoille päivilleenkin, eli ihan pelkäksi pihankoristeeksi tämä ei päätynyt, vaan vanhan hevosmiehen tekijäkaveriksi. Hakkuuta ei ruunattu koskaan sen ollessa varsin rauhallinen ori, ja koska tilalla ei nyt sattunut olemaan muita hevosia. Ravivalmentajansa ajoilta siitä jäi kaksi varsaa, koska ajateltiin säästää sukulinjaa, mikä on tietenkin näin jälkikäteen ajateltuna ollut ihan loistava päätös erisukuisuuden ylläpitämiseksi. Hakkuu kuoli lopulta hienossa 34 vuoden iässä, jolloin se lopetettiin omaan tarhaansa vanhuuden tuomien kolotusten ja vaikeutuneen syömisen vuoksi.
Isänemä RR Raivotar oli erinomainen työ- ja ei läheskään niin kummoinen ravihevonen. Punarautias Raivotar vaihtoi kotia aika tiuhaan tahtiin aina vanhoille päivilleen asti, sen kiertäen ensin ravivalmentajan kautta yksityisomistukseen, sittemmin ratsastuskouluun ja lopulta perinnetilalle työhevoseksi. Raviaikanaan Raivotar varsotettiin kerran toiveissa uusi ravikuninkaallinen, mutta valitettavasti tämä varsa menehtyi alle vuosikkaana. Raivottaren raviura ei ottanut tuulta purjeisiinsa, ja se lähti pilkkahintaan toiselle valmentajalle, joka ei koskaan kilpailuttanut sitä aikomuksesta huolimatta. Pihalla lihonut Raivotar myytiin siitä muutaman vuoden päästä ratsastuskoululle tuntiratsuksi, jossa se oli se kivikylkisin ja laiskoin, mutta mukavin suomenhevonen. Ratsastuskoulun lopettaessa tamma päätyi taas myyntiin, josta sen viimeinen omistaja sen sitten löysikin ja antoi raudikolle mahdollisuuden työsukuisena hevosena. Raivottaresta kuoriutuikin oikein pätevä työhevonen heti ensimmäisistä längensovituksistaan, ja tamma teki loppuvuotensa sitä, mihin se oli oikeastaan tarkoitettukin. Raivottaren vanhetessa omistaja päätti kokeilla varsoittaa tamman vielä kertaalleen jatkajan toivossa, ja paikallisen ravivalmentajan yksi oreista valikoitui varsan isäksi. Raivotar varsoi terveen orivarsan, jonka se kasvatti vielä monta vuotta luonnolliseen kuolemaansa saakka.
Lotan emää Markettaa katsoessa ei jää epäilystäkään, mistä Lotan suloinen ilme on oikein peritty. Harvajouhinen Marketta on sekin aikanaan epäonnistuneelle ravimiehelle ostettu ravihevosen yritys, mutta omistajan tyttärentyttären harrasteratsuksi päätynyt rautias turvasi loppuelämän kotinsa, koska eihän vaari nyt voi lapsenlapsensa hevosta myydä. Marketan kanssa ei ole siis harrastettu ihmeellisiä, puskaratsastusta ja tyttärentyttären ollessa nuorempi jonkin verran tallien epävirallisia koulu- ja estekisoja kylläkin sekä talvisin rekiajelua Tapaninpäivänä. Hyväluontoinen, joskin ahne tamma on siis elellyt varsin perinteistä puskahevosen elämää yhdessä kodissa. Marketta on saanut tasan yhden varsan, jonka oli tarkoitus olla samaiselle lapsenlapselle seuraava harrasteratsu, mutta valitettavasti tilanteiden muuttuessa varsa myytiin ja Marketta jää näillä näkymin omistajansa viimeiseksi hevoseksi.
Emänisä Piirron Poku oli hieno ravisuomenhevonen, joka kilpaili aikanaan hyvälläkin menestyksellä. Punarautias silloinen ori kantakirjattiinkin kolmospalkinnolle! Pokun omisti yksi ajan tunnetuimmista valmentajista, ja ei siis ihme, että orin nimi voi kuulostaa joidenkin korvaan tutulta, sillä Poku pääsi aikanaan kuninkuusraveihin asti, tosin sieltä ei erityistä menestystä tullut. Omistaja on kuvaillut Pokua vielä vuosiakin myöhemmin yhdeksi lempihevosistaan; nöyräksi ja työintoiseksi, kovapäiseksi oriksi. Poku oli aikanaan pari kesää laitumilla tammojen kanssa, ja näin ollen sillä on tusina jälkeläisiä, joista kukaan ei yltänyt ihan yhtä samoihin ennätyksiin kuin Poku itse. Sittemmin Poku ruunattiin ja se kilpaili vielä muutaman vuoden aktiivisesti, kunnes hankosidevamma vei raudikon ennenaikaiseen hautaan.
Emänemä Maustepippuri oli puhtaasti pelkkä pihankoriste elämänsä alusta loppuun, ja siitä ei ole ihan hirveästi tietoa jäänyt jälkipolville. Tummanrautias hevonen eli ja kuoli Karjalassa, ja joissakin vanhemmissa kuvissa sen selässä on nähty edesmenneen omistajaperheen lapsia eri ikävaiheissa, eli oletettavasti se on totutettu ainakin satulaan. Muutamassa kuvassa puolestaan tamma on nähty laiduntamassa lehmien keskellä. Jossakin vaiheessa jostakin syystä tumma rautias on astutettu kerran, josta syntyi sen ainokainen tammavarsa, joka puolestaan myytiin vuosikkaana. Sen jälkeen sen oletetaan eläneen rakastettuna perheenjäsenenä lehmätilalla aina epäonniseen talviyöhön asti, jolloin navetta paloi sisällään koko maitotilan tuotantoeläimet ja Maustepippuri.
Kilpakalenteri
30.09.2022 Susiraja / NJ erikoisnäyttelyt / tuomarina Jannica / 11/12, irtoSERT
Lotta kilpailee VRL:n alaisissa kouluratsastuskilpailuissa.
42 sijoitusta, joista 11 voittoja
17.10.2022 kutsu / Helppo B / 06/40
27.10.2022 kutsu / Helppo B / 01/40
27.10.2022 kutsu / Helppo B / 03/40
30.10.2022 kutsu / Helppo B / 06/40
10.02.2024 kutsu / Helppo B / 02/30
17.02.2024 kutsu / Helppo B / 04/30
19.02.2024 kutsu / Helppo B / 04/30
22.02.2024 kutsu / Helppo B / 03/30
23.02.2024 kutsu / Helppo B / 02/30
26.02.2024 kutsu / Helppo B / 01/30
26.02.2024 kutsu / Helppo B / 05/30
28.02.2024 kutsu / Helppo B / 01/30
31.03.2024 kutsu / Helppo B / 01/40
06.04.2024 kutsu / Helppo B / 06/40
11.04.2024 kutsu / Helppo B / 05/40
15.04.2024 kutsu / Helppo B / 05/40
15.04.2024 kutsu / Helppo B / 02/30
17.04.2024 kutsu / Helppo B / 01/40
20.04.2024 kutsu / Helppo B / 01/40
26.04.2024 kutsu / Helppo B / 04/40
29.04.2024 kutsu / Helppo B / 02/40
01.05.2024 kutsu / Helppo B / 01/50
02.05.2024 kutsu / Helppo B / 01/50
02.05.2024 kutsu / Helppo B / 06/50
06.05.2024 kutsu / Helppo B / 06/50
07.05.2024 kutsu / Helppo B / 01/50
10.05.2024 kutsu / Helppo B / 03/50
12.05.2024 kutsu / Helppo B / 03/50
12.05.2024 kutsu / Helppo B / 01/50
14.05.2024 kutsu / Helppo B / 06/50
14.05.2024 kutsu / Helppo B / 02/50
18.05.2024 kutsu / Helppo B / 06/50
19.05.2024 kutsu / Helppo B / 05/50
22.05.2024 kutsu / Helppo B / 02/50
23.05.2024 kutsu / Helppo B / 03/50
24.05.2024 kutsu / Helppo B / 04/50
25.05.2024 kutsu / Helppo B / 02/50
26.05.2024 kutsu / Helppo B / 04/50
26.05.2024 kutsu / Helppo B / 04/50
27.05.2024 kutsu / Helppo B / 07/50
28.05.2024 kutsu / Helppo B / 01/50
29.05.2024 kutsu / Helppo B / 02/50
Päiväkirja
päiväkirjamerkintä 12.09.2022 © Anniina (omistaja)
Olin ajanut nyt kuusi tuntia hakemassa Lottaa, joka oli onneksi ottanut pitkän matkan hyvin rauhallisesti. Parin pysähdyksen kautta se oli pysynyt oikein tyytyväisenä, joten uskalsin jatkaa vielä viimeisenkin tunnin sunnuntai-illan pimetessä suoraan kotiin. Laittaisin sen suoraan pienen kävelytyksen kautta karsinaan, ja Lilli voisi tutustua uuteen kaveriinsa turvallisen etäisyyden päästä yön aikana. Uskoin kyllä, että Lottakin ottaisi uuden laumatoverinsa vatsanpuruitta vastaan, mutta koskaan ei voinut olla liian varovainen. Väänsin radiota kovemmalle, jotta väsyneet silmät eivät uskaltautuisi kiinni vielä tuntiin.
Kylmä ovenkahva poltti kämmentäni, kun hiippailin viimein aamulla talliin. Valittaen ovi aukeni, ja napsautin heti vasemmalta molemmat valokytkimet päälle. Hevosille olisi vähän valoa ulos. Lilli hörisi tuttuun tapaansa ennen kuin ehdin astella sisään, ja Lotan karsinasta kuului kahinaa. Tervehdin hämärästi valaistuun talliin huomeneni ja avasin Lillille karsinan oven. Jouduin hätistelemään sitä hieman kauemmaksi kohti pihaton uloskäyntiä, jotta pääsin kurkistamaan itsekin yönsä toivottavasti levänneen Lotan karsinaan, ja siellähän se suomenhevonen köllikin, reporankana uuden karsinansa heinillä. Säikähdin jo hetken aikaa, että nyt se kanttura oli jo kuollut, mutta ei niin hentoääninen kuorsaus ja pimeään tottuneet silmät vahvistivat, että kyllä se hengitti.
"Lotta, lähdetään ulos", koputin sen ovea. Lotta nosti viimein laiskasti päätään ja heinänkorret tipahtelivat sen harvasta harjasta. Hitaasti Lotta nousi karsinassaan jaloilleen, ja kääntyi ovelle. Se katseli rennon oloisena kauempana odottavaa Lilliä, ja päätin, että se on nyt tai ei koskaan. Avasin sille karsinan ja päästin rauhassa ulos. Lilli tuli muutamaan askeleen uutta tuttavaansa vastaan, ja vaikka minä jännitin ihan hirveästi ensireaktiota, kaksikko nuuhkutteli toisiaan hetken ennen kuin Lotta puhahti ja jatkoi matkaansa raittiiseen ulkoilmaan Lillin seuratessa uutta ystäväänsä haltioituneena. Päästin itse sen henkäyksen, jota olin huomaamattani pidättänyt.
☆☆☆
Tätiratsastajien jalkoihin jääneet (kisakertomus, villit koulukilpailut 06.11.2022) © Anniina (omistaja)
Marraskuinen sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Vesipisaroiden valtaamasta ikkunasta tulvi valoa makuuhuoneeseen, kun kiskoin rispaantuneita jämälankasukkia jalkoihin. Kosteutta karkottaakseni olin jo lämmittänyt pirtinuunia kuun alusta, sillä näillä sähkönhinnoilla se tuli huomattavasti edullisemmaksi lämmityskeinoksi kuin vanhat sähköpatterit. Heitin sinne keittiöön hiipiessäni pari kalikkaa lisää narisevan luukun säestäessä avaamista ja sulkemista.
Vilman hiljainen kurnahdus takan päältä seurasi minua pian kahvinkeittimen ääreen, ja harmaaraitainen häntä kutitti pian pohkeita pitkien kalsareidenkin läpi. Se vietteli minua ruokakipon suuntaan, ja kahvin alkaessa porista pannun pohjalle kaivelin märkäruokapusseja kaksin kappalein tiskiallaskaapista. Kaadoin toisesta posliiniseen kukkalautaseen, jonka kimppuun Vilma kävikin tyytyväisesti puristen. Viiru oli varmaan viettänyt yönsä tallissa hiirijahdissa, sillä se ei ollut käpertynyt viereeni yöksi untuvapeiton alle.
Pannun ehtiessä lähes täydeksi nappasin kuppiini lämmintä juotavaa ja kipitin huvilan porstuaan. Kolea kylmäeteinen tuntui puskevan kosteutta heti luihin ja ytimiin asti, mutta siitä välittämättä sujautin jalkaani vanhat nokialaiset. Napsautin turvonneen ulko-oven lukosta auki, ja vieno tuuli veti vaivalloisesti oven hitaasti, mutta varmasti sepposen selälleen.
"Viiru, pspsps…" huutelin läpi pihamaan. Pihatossa jo värjöttelevät tammat havahtuivat kuuntelemaan, ja kaksi silmäparia lähti etsimään minua. Lilli ja Gitte kumpikin päättivät lähestyä pihaton aitaa tervehtimisiä ajatellen, mutta Lotta jäi itselleen uskollisena ja itsenäisenä hevosena nuokkumaan niille sijoilleen.
Samassa oranssijuovainen killi vilahti jalkoihini portaille. Sekin kiehnäsi heti innoissaan vasten jalkojani, ja kumarruin toisen lautasen ja ruokapussukan kanssa sen ääreen. Viiru nappasi suupalansa jo heti pussin suulta, mutta antoi minun puristaa loput tarjolle.
"Löytyikö niitä, hiiriä?" lepersin kissalle sitä selästä rapsutellen.
Täysi kahvipannu oli tyhjennetty termariin ja otettu mukaan ajomatkan ajaksi. Lotta, joka oli tuntunut melko jäykältä, oli pakattu onnistuneesti traileriin, ja parin tunnin autoilu meni melko sujuvissa merkeissä Turusta Tammisaareen.
Olin päätynyt ilmoittamaan Lotan ja itseni harjoitusmielessä seurakoulukilpailuihin, olihan radat korkattu lokakuussa ensimmäisillä sijoituksilla. Toivoin kuitenkin erityisesti Lotalle lisätotuttelua maneesiympäristöön ajatellen tulevaa talvea ja hallikautta, ja ennen seuraavaa aktiivikilpailupätkää oli tämä Tammisaaren Tätiratsastajien sunnuntaikisa. Yhtä vakavana toki me paikalle menimme, kuten mihin tahansa kisaan tähän asti. Erityisesti minut vakuutteli setäjaoston luvattu buffetti maneesikokemusten lisäksi, ja lyhyt alle parin tunnin välimatka, sekä mukavasti myöhäinen starttiaika. Tätiseura oli ystävällisesti julkaissut aikataulut Facebookin tapahtumasivulla jo heti perjantai-iltana, jotta tämmöiset lähiseudun kaukaisuudesta ehtivät suunnitella kulkemisensa minuutilleen.
Lotan kanssa oltiin päästy nyt lämmittelyihin ulkokentälle, ja kieltämättä minua hieman huoletti tuleva suoritus. Varusteiden kanssa oli ollut melkoista säätöä, jotenkin ne eivät tuntuneet ihan niin sopivilta, kuin viime ratsastuksella. Lisäksi Lotta oli hyvin jäykkä, ja olin saanut humputtaa sillä vuorotellen käyntiä ja ravia tovin, ennen kuin uskalsin laukkaan. Ei se jotenkaan tuntunut kuitenkaan olevan itselleen ominaisessa iskussa, toki Lotta ei muutenkaan ollut se motivoitunein liikkuja. Suoraa se ei kuitenkaan osoittanut erityistä kipua tai epämukavuutta, joten päätin nyt sinnillä ratsastaa sellaisen radan, kuin tänään vaan suinkin saataisiin esitettyä. Ohjelma sisälsi kuitenkin meille melkoista peruskauraa, ja sitä hallikokemustahan tässä oltiin hakemassa.
"Voitte siirtyä maneesin puolelle valmistautumaan", joku setäjaoston parrakas herra tuli sanomaan minulle. Kiitin miestä, ja ohjasin tervassa tarpovan, luimueleisen rautiaani kohti maneesia, jättäen kosteat hiekkaurat taakseni.
Heti suorituksen alussa tiesin, ettei tästä tule mitalisijaa, hyvä jos sijoitustakaan. Halli itsessään ei Lottaa hetkauttanut, mutta sitä olin vähän uumoillutkin, mutta en saanut tammaa nostamaan yhtään reippaampaa askelta, joka ei tuntunut raahaavan kuitupohjaa pitkin. Rautiasta pottaharjaa sai tuuppia ihan tosissaan edes perus askellajien vaihtoihin, ja sekin lähti käyntiin tahmeasti, puhumattakaan kokoamisista, jotka levisivät heti ensimmäisessä mutkassa käsiin. Yleisön ohitse ravatessani olin kuulevani pari osuvaa ja uppoavaa kommenttia, joten oletin esityksemme olevan yhtä paljaan näköinen, kuin se itselleni tuntuikin. Tuomareiden tiukkahuulisista ilmeistä päättelin, ettemme valitettavasti tehneet vaikutusta, ja jos jostakin jotain pisteitä ropisi, niin se oli säälistä. Lisäksi ratsuni hapan ilme, jota sain aina ihailla välillä peilistä, ei taatusti antaisi aihetta sanalliseen "söpönassu" -kommenttiin pisteytyksen päätteeksi.
Päätimme kuitenkin tarvotun ja suorastaan silvotun kouluohjelman kumarruksin, ja omat korvat häpeästä ja harmituksesta punaisina tallustimme takaisin raikkaaseen, harmaaseen marraskuuhun.
Jäähdyttelyt hoidettuani ja Lotan palattua traileriin rakkaan heinäverkkonsa ääreen olin itse marssinut buffettiin ja ladannut lautaselle setäjaoston tarjoiluista oikean vuoren. Jätin kuitenkin mokkapaloille ja porkkanakakulle hieman normaalia enemmän tilaa, sillä mikä parempi itsensä lohdutuskeino kuin liiallinen herkuttelu, ja jälkiruokien alla taittuvan pahvilautasen ja kahvikupin kanssa siirryin katsomaan palkintojenjakoa. Kuten olin odottanutkin, me jäimme Lotan kanssa heikoin prosentein 52% luokan häntäpään kolmanneksi. Eikä siinä, en minäkään olisi niin heikkoa suoritusta olisi kuuna päivänä kehdannut palkita paremmin. Taputin muiden tahdissa kunniakierrokselle päässyttä kolmikkoa, ja jäin vielä niille sijoilleni murustelemaan loputkin porkkanakakusta syliini. Ehdin hieman seurata seuraavan luokan alkua, ennen kuin ulos vilkaistuani totesin, että vesisateeseen tummuva taivas enteili hidasta ja huonokelistä kotimatkaa. Pyyhkäisin sormenpäähän jääneen sokeritahman ratsastushousujen kupeeseen ja taittelin lautasen kupin sisään, ja lähdin kävelemään ulos katsomosta. Toivottavasti yön vesisade pesisi mukanaan tämän sunnuntain harmin viimeistään huomisaamuun mennessä.
☆☆☆
päiväkirjamerkintä 29.05.2024 © Anniina (omistaja)
Lotta luimiskeli palkintoja jakavan rouvan suuntaan, joka vapisevin sormin sääti ruusuketta suitsiin. Tammani oikein kiusatakseen kuopaisi naisen kenkien edestä, ja sätin Lottaa moisesta. Hyvin kesäinen tuulahdus läpsytteli sinisiä nauhoja ilmassa, kun ruusuke viimein komeili suomenhevosen poskea vasten.
Lotan kisaura oli viimein tullut päätökseensä. Siihen oli mahtunut heti alkuun toisen etujalan nivelten turvottelu, jonka syytä saatoimme vain arvailla todennäköisesti rasitusperäiseksi. Edellissyksyn aikana olimme päässeet lopulta takaisin kotikentän urille harjoittelemaan, ja se kantoi alkuvuoden hallikauden startatessa hedelmää. Sileän radoilta napsahteli sija jos toinenkin, ja nyt toukokuun ja kevään tullessa päätökseensä Lotan kaappia koristi 42 komeaa ruusuketta kaikissa sateenkaaren väreissä.
Lopetin karhean, lyhyen harjan haromisen ja maiskautin Lotalle, liittyen luokan ensimmäisen ratsukon perään uran suuntaisesti. Johtava suomenhevosratsukko nosti kauniin pyörivän laukan, ja hoputin Lottaa melkoisesti. Sen laiska ja paljas laukka lähti hitaammin ja kolmannes ratsukko tuntui hönkivän aluksi niskaan, mutta ystävällisesti sen ratsastaja hidasti vielä raviin jotta me pääsimme vauhtiin.
Savotan kuvat ©
VRL-14355, kiitos!
Savotan tekstit ©
omistaja, ellei toisin mainittu