Wanilly

virtuaalihevonen - VH22-031-0214


KTK-II

"Lilli"


suomalainen puoliveritamma, 164cm mustankimo
syntynyt 13.04.2022, iältään 13-vuotias, ikääntyy satunaisesti
kasvattanut Merituuli Taipale evm
omistaja Anniina Paju VRL-14618

painoittunut esteratsastukseen
kilpailee tasolla 160cm

☆ II - palkinto kantakirjaustilaisuudessa elokuussa 2023
3 Star Prospect pistein 1017  



Lilli oli Anniinan ensimmäinen hankinta heti Seljanniemen jälkeen. Entinen esteratsastaja etsi nyt hyvää estehevosta, mielellään nuorta, jonka saisi veistää omakseen, tammaa tai ruunaa. Lilli sopi jokaiseen näistä vaatimuksista, kun Anniina sitten törmäsi sen myynti-ilmoitukseen sosiaalisessa mediassa. Koeratsastus oli pian sovittu ja eläinlääkärin aikaakin varattu ostotarkistuksen tekemiseen.
Koeratsastus meni niin hyvin, kuin nelivuotiaalta hevoselta voi odottaakin. Lilli oli jo aloittanut ratsukoulutuksen, ja irtohypyttäessä se veti jo hyvin korkeaakin estettä. Se oli nöyrä, kuuliainen hevonen, joka kaipasi hieman lisää tasapainoa ja varmuutta, mutta palikat olivat kuitenkin jo oikeilla paikoillaan. Ne vaatisivat vaan vähän hiomista saumattomaan sopivuuteen. Luonteeltaan Lilli oli jo heti tavatessa läheisyydenkaipuinen ja seuraan hakeutuva, mutta ihmisen tilaa pyytäessä kunnioittava. Oikea lottovoittohevonen, sellainen luottokaveri, jonka kanssa olisi hyvä palata takaisin kisaamisen jännittävään maailmaan.

Todella harvoin tulee törmättyä näin kilttiin hevoseen, kuin Lilli. Se on oikea enkelin perikuva suloisine kuonopilkkuineen ja hörökorvineen, tuikkivine lempeine silmineen. Se on juuri niin hellä, kuin ilme antaa ymmärtää. Vähään tyytyväinen, itsestään melua pitämätön puoliverinen on oikea loppuelämän luottokaveri, jonka kaulaan voi itkeä huolensa ja jonka korvien väliin saa nauraa peltolaukoilla.

Lilli on perusluonteeltaan hyvin seurallinen hevonen niin ihmisten että hevostenkin kanssa, joten sille sopii tämmöinen pääaikainen pihattoelämä. Se on selvästi sellainen äitiluonne laumassaan, joka huolehtii muiden perään ja rapsuttaa ne kutiavimmatkin kolkat. Sen elämä rullaa hyvin arkisesti rutiineissaan, mutta sen maailma ei kaadu muutoksiin. Ei siis haittaa, jos aamukaurat myöhästyvät tunnilla, tai illalla tullaan hakemaan tarhasta karsinaan vähän aikaisemmin säältä suojaan. Se on siis hyvin tasapainoinen, kaikkeen tottunut ja tottuva hevonen. Kengittäjät, hierojat ja satulansovittelijat ovat sille ihan tuttuja tyyppejä, ja vieraammatkin kulkijat Lilli toivottaa tervetulleeksi avomielisesti. Kömpelösti sukia heiluttavat lapsetkin ovat Lillistä vaan ihan hirmuisen pieniä ihmisiä, joiden kanssa pitää olla sievästi ja jotka täyttävät sen päivän kutittelukiintiön. Käytöstavoiltaan siis ihan super kohtelias hevonen, joka ei töni, häsellä tai puuhaile turhaan omiaan hoitotilanteissa, oli niitä suorittamassa sitten kuka tahansa.

Lillistä haluttiin hyvätasoinen esteratsu, ja sellainen siitä saatiinkin, ehkä vähän enemmänkin. Nöyrä, eteenpäinpyrkivä hevonen, jolla on halu suoriutua ja suorittaa. Alussa tietty vähän jäykkä ja hyvää lihashuoltoa vaativa, mutta siitä nopeasti etenevään lähtevä Lilli sopii niin alkeis- että senioritason ratsastajalle.
Lillillä hyppääminen on yhtä luonnollista kuin hengittäminen, joten mistään siitä ei voi mennä mitään pahaa sanomaan. Se osaa luottaa itseensä ja arviointikykyynsä hypätessä, vaikka kuunteleekin ratsastajaansa yli oman vaistonsakin. Lilli osaa luottaa siihen, että se ja sinä osaatte, eikä se jää vellomaan epäonnistumisiin. Lilli on aina jatkamassa seuraavalle esteelle tai maaliin, vaikka koko rata olisi mennyt pipariksi aikoja sitten.
Lillissä korostuu kouluratsastuksen merkitys näin kovatasoisen hevosen kanssa, ja arkitreenit sisältävätkin paljon sileällä kääntämistä. Objektiivisesti sanottuna Lillin parhain askellaji on laukka, mutta myöskin käynti ja ravi ovat tammalle ihan luonnollisia vaihtoehtoja. Lillillä on siis kolme laadukasta, kiireetöntä ja mukavaa askellajia, joissa kelpaa istua missä vaan.
Maastohevosena tamma on tietenkin pomminvarma vaihtoehto. Tutut reitit se varmaan osaa itsekin jo kotiin, ja sen lempireitti kulkee hiekkarannan kautta, jossa pääsee kastelemaan kaviot rantaveteen.

Lillissä tietenkin tärkeä kriteeri oli hyvä matkustaminen, kilpahevoseksi kun ostettiin, ja tamma on lunastanut tämänkin lupauksen. Se lastautuu ja matkustaa ongelmitta ja mölyämättä, heinäverkkoa rauhallisesti pidemmätkin matkat nyhtäen. Tapahtumapaikoilla se on hyvin kiinnostunut ympärillä pyörivästä hälinästä, mutta se ei kuitenkaan stressaannu hulinasta. Samalla tavalla sen saa hoitaa ja varustaa kuin kotonakin, ja tarvittavat valmistelut hoituvat varsin sutjakkaasti. Anniina on vannoo, että Lilli on parhaillaan itse kisapäivinä, kuulemma terävämpi reagoimaan annettuihin apuihin ja pysyy kylmäpäisenä läpi radan ja kuulutusten, keskittyen vain ja ainoastaan siihen, että päästään seuraavankin esteen yli tyylillä.

Sukutaulu

Wanilly on tuontisukuinen, eikä sillä ole sukua virtuaalimaailmassa.



i. Pulivard
evm fwb rn 169cm


ii. Portabello evm fwb prn 173cm

iii. Pollo

iie. Bellaluna



ie. Trisessa evm swb rn 168cm

iei. Tripper

iee. Nellamy




e. Warrioress
evm fwb mkm 166cm


ei. Wayward evm kwpn m 168cm

eii. Wanity

eie. Wassa



ee. Tootess evm fwb rtkm 164cm

eei. Topaq

eee. Tilly

Lillillä on kaksi varsaa.

☆ 03.02.2024 syntynyt orivarsa Saturn To Mars, isästä Löwenthal Sirius
☆ 00.00.2024 syntynyt tammavarsa Caramelli, isästä

Lillin isä Pulivard on hieno suomalainen puoliverikantakirjaori. Suurikokoinen ruunikko on kilpaillut kansainvälisellä tasolla aina maajoukkueessakin edustamassa esterintamalla, joten meriiteistä ja saavutuksista Pulivardin kohdalla ei ole pulaa, mikäli etsii hyvää käyttöhevosta. Luonteeltaankin se on painonsa arvosta puhdasta kultaa; kuuleman mukaan hirveän nöyrä, kiltti ja varsin tervejärkinen oriksi, kotioloissaan muidenkin orien kanssa tarhaava ja sopuisa kaveri. Jalostuksessa sitä ei ole hirveästi nähty, vaikka se on yksi Portabellon jäljellä olevista kourallisesta orijälkeläisiä, mutta kaipa neljä samansukuista oria pienessä maassa on liikaa. Pulivardin etuna on kuitenkin ollut isohko koko ja helppo luonne, ja sillä on eritoten useita hienoja ruunajälkeläisiä, jotka ovat jo tehneet omaa uraansa esteratojen parissa menestyksellä. Sen pari muuta tammajälkeläistä ovat jääneet kasvattajalle jatkojalostuksen mielessä, mutta niiltäkin odotetaan varsin auvoisaa kilpauraa.
Isänisä Portabellosta olikin jo mainintaa, mutta yksi vähemmälle käytölle jäänyt esteratsastuksen tähti on taatusti kaikkien lajia vähän kauemmin jo harrastaneiden lämpimissä muistoissa. Suuri ja punainen kantakirjaori kilpaili aikanaan lajin huipulla kansainvälisesti ratsastajansa kanssa hakien mm. Euroopan mestaruuskisoista hopeamitalin kotiin kahtena peräkkäisenä vuonna, päättäen uransa Suomen mestaruuskultaan. Siitä Portabello siirtyi täyspäiväiseen jalostukseen ja kotitallinsa tulevien esteratsastajapolvien opetusmestariksi. Lempeäluontoiseksi kuvailtu ori olikin monen tämän päivän huippuesteratsastajan ensikosketus "oikeaan" estehevoseen. Portabello ehti astua neljä kautta ennen sen äkillistä ähkykuolemaa, joten ihan hirveää varsalukua seniori ei ehtinyt jättää. Orivarsoista suurin osa ruunattiin, neljän orin jäädessä Suomeen ja yhden vaikuttaessa Ruotsissa, ja toinen kourallinen sen tammavarsoista jatkoi estekentille ja jalostukseen Suomessa että muissa pohjoismaissa. Kaikki Portabellon varsoista ovat olleet erinomaisia esteratsuja; luonteeltaan lempeitä ja tasapainoisia hevosia ja nöyriä tekijöitä.
Isänemä Trisessa tuotiin Suomeen seitsenvuotiaana. Ruotsalaista puoliverijalostusta kotimaassaan ja myöhemmin myös Suomessa edustanut, kantakirjattu tamma aloitti kilpailunsa synnyinmaassaan nuorten hevosten esteliigassa, ja sijoittui viisivuotiaana kokonaispisteillä hopealle, kuusivuotiaana voittaen kilpailun. Siitä Trisessa tiimeineen jatkoi Suomen mestaruuskisoihin useampana vuonna ja kävipä se maajoukkueen kanssa Tanskassakin kahtena eri vuonna Pohjoismaiden mestaruuksissa. Kuitenkin viimeiseksi jääneen, huonosti startatun kauden aikana Trisessan ura päätettiin suosiolla ja se siirtyi täysipäiväisen siitoshevosen virkaan. Ruunikko tamma osoittautui erinomaiseksi emäksi hellän ja huolehtivaisen luonteensa vuoksi, ja se varsoikin viisi hienoa varsaa ennen eläköitymistään ja oloneuvokseksi jäämistään. Ennen kuolemaansa 24-vuotiaana Trisessa sai viettää päivänsä nuorien varsojen kanssa pihatossa ja kevyessä ratsastuskäytössä säännöllisesti maastoillen.

Emätamma Warrioress on Päijänteeltä lähtöisin oleva kilparatsastajan oma tilausvarsa. Se räätälöitiin Suomessa vuoden jalostuksessa vaikuttaneesta hollantilaisorista ja kimosta kansallisen tason estetammasta odotuksissa hyvä kisakaveri, ja sitä se on ollutkin. Omistajansa kanssa Warrioress on nähty kansallisen tason huippuluokissa ja kotimaan mestaruuskisoissa useana vuotena, ja tyyni hevonen on vahvassa iskussa edelleen, vaikka kisakentät alkavatkin pikkuhiljaa jäädä taakse. Warrioress on jalostusarvosteltu erinomaisella palautteella, ja sen omistaja on teettänyt sillä tähän mennessä kaksi varsaa laadukkaista orivalinnoista. Kumpikin sen tammavarsoista ovat olleet yhtä upeita kimoja estehevosia kuin Warrioress itsekin, ja tulevaisuudessa tamman on tarkoitus saada ainakin vielä yksi varsa ennen eläköitymistään, jonka jälkeen se saa jäädä laiduntamaan kotipihalleen.
Tämän emänisä Wayward vaikutti Suomessa yhden kauden oriaseman kautta, ja sillä olikin menekkiä niin näissä ratsupiireissä että naapurimaa Ruotsinkin puolella. Iso musta esteori hyväksyttiin kotimaassaan että Suomessakin useamman puoliverirodun kantakirjaan erinomaisin pistein, ja komea tähtipäinen hevonen keräsi päälle meriittiä Keski-Euroopan esteradoilta. Nämä tittelit, orin hieno ja harvinaisempi suku ja tasapainoinen luonne myivätkin sen kauden hyppypäivät täyteen. Suomen jalostuskautensa jälkeen Wayward myytiin Saksaan vaikuttamaan puoliverijalostuksessa, jossa se astui vielä kolme vuotta ennen orin lopetusta iän alkaessa ottaa luustoa kiinni. Waywardilta jäi yhteensä 68 varsaa useaan eri Euroopan maahan.
Emänemä Tootess on oikea aikuistuneen ponitytön kimo unelmaratsu, ja varsinainen teräsmuori porskuttaa edelleen 25 vuoden kunnioitettavassa iässä. Tootess syntyi Päijänteellä ja siellä se onkin koko elämänsä asunutkin, vaikka omistaja on vaihtunut kolmeenkin kertaan. Kasvattajalta se myytiin valmiina nuorena ratsastuskouluun, jonka väreissä se kilpaili seuratasolla usean vuoden koululaisten ykkösvalintana uran edistämiselle. Ratsastuskoulun jätettyä siitä varsa kotiin tamma myytiin suoraan erään asiakasperheen nuorelle, joka jatkoi Tootessin kanssa kansallisille radoille sijoituksia niittäen, ja kimotamman eläkkeen lähestyessä eräs paikallinen kilparatsastaja sopi sen liisauksesta tilausvarsaa varten, olihan Tootessilla varsinaisen herkullinen suku. Toisen varsansa jälkeen omistajaperhe astutti tamman kolmannen varsan toivossa, mutta valitettavasti iki-ihana Tootess ei koskaan tiinehtynyt uudelleen. Rakastettu Tootess jäi tämän jälkeen perheen kotitilalle asumaan, jossa sen seurana laiduntaa entisen nuoren kilparatsastajan uusi kilparuuna. Omistajan puhuessa tammastaan tämä lupaa lämpimällä äänensävyllä, että herttainen ja puolisokea seniori saa laiduntaa niin kauan, kun se jaksaa syödä ja kulkea pihaton ja pihamaan väliä.

Kilpakalenteri

15.10.2022 Seljanniemi / VSN / tuomarina Siiri / 06/12
25.11.2022 Merri Group / VSN / tuomarina Sirpa / SW3

Wanilly on kilpaillut VRL:n alaisissa esteratsastuskilpailuissa.

57 sijoitusta, joista 13 voittoja
01.10.2022 kutsu / 160cm / 03/18
01.10.2022 kutsu / 160cm / 02/18
01.10.2022 kutsu / 150cm / 02/16
02.10.2022 kutsu / 150cm / 04/16
03.10.2022 kutsu / 150cm / 04/16
05.10.2022 kutsu / 160cm / 04/18
05.10.2022 kutsu / 160cm / 04/18
06.10.2022 kutsu / 160cm / 02/18
06.10.2022 kutsu / 160cm / 02/38
07.10.2022 kutsu / 160cm / 03/18
07.10.2022 kutsu / 160cm / 06/38
07.10.2022 kutsu / 150cm / 03/16
08.10.2022 kutsu / 160cm / 02/38
08.10.2022 kutsu / 150cm / 01/16
09.10.2022 kutsu / 160cm / 02/18
09.10.2022 kutsu / 160cm / 04/38
09.10.2022 kutsu / 150cm / 01/16
10.10.2022 kutsu / 150cm / 01/16
13.10.2022 kutsu / 160cm / 05/38
14.10.2022 kutsu / 150cm / 01/16
16.10.2022 kutsu / 160cm / 04/38
16.10.2022 kutsu / 150cm / 02/16
16.10.2022 kutsu / 150cm / 01/16
17.10.2022 kutsu / 160cm / 02/38
18.10.2022 kutsu / 150cm / 01/16
19.10.2022 kutsu / 160cm / 02/38
19.10.2022 kutsu / 160cm / 03/38
21.10.2022 kutsu / 160cm / 04/38
23.10.2022 kutsu / 150cm / 04/16
24.10.2022 kutsu / 150cm / 02/16
25.10.2022 kutsu / 160cm / 01/38
26.10.2022 kutsu / 160cm / 06/38
27.10.2022 kutsu / 150cm / 02/16
30.10.2022 kutsu / 160cm / 06/38
02.11.2022 kutsu / 160cm / 02/12
02.11.2022 kutsu / 160cm / 01/12
03.11.2022 kutsu / 160cm / 01/17
08.11.2022 kutsu / 160cm / 03/12
09.11.2022 kutsu / 160cm / 02/12
11.11.2022 kutsu / 160cm / 04/17
14.11.2022 kutsu / 160cm / 02/17
14.11.2022 kutsu / 160cm / 02/12
15.11.2022 kutsu / 160cm / 02/17
15.11.2022 kutsu / 160cm / 03/12
17.11.2022 kutsu / 160cm / 03/17
17.11.2022 kutsu / 160cm / 02/12
18.11.2022 kutsu / 160cm / 03/12
19.11.2022 kutsu / 160cm / 01/17
21.11.2022 kutsu / 160cm / 02/17
21.11.2022 kutsu / 160cm / 04/17
21.11.2022 kutsu / 160cm / 01/12
23.11.2022 kutsu / 160cm / 02/12
25.11.2022 kutsu / 160cm / 04/17
27.11.2022 kutsu / 160cm / 02/17
28.11.2022 kutsu / 160cm / 03/12
29.11.2022 kutsu / 160cm / 01/17
30.11.2022 kutsu / 160cm / 01/17

Päiväkirja

päiväkirjamerkintä 23.04.2022 © kasvattaja (omistaja)

Wanilly oli nyt kymmenen päivän ikäinen. Mustaan varsakarvaan oli jo alkanut puskea silmien ympärille valkoisia haivenia, joten voitiin turvallisesti veikata, että kimo tuli, taas. Emänsä rinnalla kiireettömästi tallustava tammavarsa seurasi uteliaana äitiään heinähäkille, ja varsoille tyypillisesti hamusi mallia ottaen heinänkorsia, jotka se vielä tässä vaiheessa sylki kuitenkin suustaan. Kevätaurinko lämmitti nukkaisen ja romuluisen varsan selkää. Tarhaan oli muodostunut pari pientä ja äänettömästi soljuvaa puroa sulavista lumista, ja siinä jos jossakin riitti Wanillyn mielestä ihmeteltävää. Varsa työnsi toistuvasti turpansa aina keskelle väreilevää virtausta, vain puhallellakseen kuplia ja kummastellakseen märkää tuntemusta. Ensimmäisellä kerralla se oli kimeästi kiljaissut yllättävää kylmyyttä ja sännännyt villisti pukitellen kauemmas lirusta virrasta, mutta jo hetken päästä se meni nuolaisemaan samaa puroa uudelleen. Sen jälkeen varsa ei ollut säikkynyt enää mitään.

☆☆☆ 

päiväkirjamerkintä 02.08.2022 © Anniina (omistaja)

Olin pöyhimässä navetassa lepuuheiniä jo varmaan kymmenettä kertaa, kun viimein puhelimeni näytössä välähti ja viestin merkkiääni ilmoitti, että postia tuli. Hermostuneena luin nopeasti, että Merituulin mies Jarkko ja Wanilly olisivat kymmenen minuutin sisällä perillä meillä. Kai ne nyt luottivat, heinät siis, ajattelin, kun tömistelin kumisaappaitani ja hain tamman uuden karsinan ovesta vielä pirteän värisen, keväänvihreän riimun naruineen.
Pihalla juuri vaihtuneen elokuun aurinko porotti vielä turhankin kuumasti. Hiki alkoi valua heti niskaa pitkin alas. Onneksi talli oli vanhaa kiveä, ja pysyi näin ollen viileänä pahimmillakin helteillä. Piirtelin kengänkärjellä hiekkaan ympyröitä ja tihrustin koivujen ja seljojen läpi hiekkatietä; kuvittelin mielessäni, miten aurinko kimaltelisi lähestyvän auton pelliltä.
Sitten se oikeasti tapahtui, ja hybridin hiljainen kehräys säikäytti puustossa istuneet pikkulinnut pyrähdykseen. Renkaiden alla rätisevä sora sai sydämeni hakkaamaan vähintäänkin yhtä nopeasti. Voisiko jännitykseen kuolla?

Jarkko oli nyt jättänyt minulle Wanillyni, ja heilutin vielä typerästi virnistellen auton ja trailerin perään.
Olimme kahvitelleet pihapöydän ääressä ennen kuin purimme Lillin trailerista, jonka sivuovet ja ikkunat olimme avanneet ilmanvaihdon lisäämiseksi. Tamma kurkistelikin koko pienen hetken kahvitteluamme ja seurasi uutta, hiljaista kotipihaansa. Oranssi maatiaiskollini Viiru oli uteliaana kissana istahtanut sivuoven eteen pihalle, ja tärkeänä vahtinut uutta ja suurta tulokasta, Lillin nuuhkiessa suurella mielenkiinnolla mirrin suuntaan. Kissa oli kuitenkin kadonnut johonkin Lillin kopautettua ensimmäinen askel sillalle.
Lilli puhisi korvaani herätellen minua onneni kukkuloilta. Nuori tamma odotti kärsivällisesti vierelläni, vähän ehkä vielä ihmetellen, miksi me seisoimme ja vilkuttelimme tyhjälle tielle. Rapsutin samettista turpaa sievästi pilkun kohdalta.
"No niin, Lilli, tervetuloa kotiin. Lähdetäänkö katsomaan sun karsina ja pihatto?"
Lilli lähti pienestä nykäyksestä kiltisti mukaani, ja annoin sille luvan napata matkalla pihapöydältä sokeripullan.

☆☆☆ 

päiväkirjamerkintä 10.09.2022 © Anniina (omistaja)

Syksy oli saapunut meille tänne Turun saaristoseudulle yhtenä yönä, ja harvenevat puut pudottelivat lehtiään joka puolelle. Olin haravoinut enemmän kuin kenenkään pitäisi, ja lopulta olin päättänyt ostaa lehtipuhaltimen. Lilli oli aluksi tietysti pitänyt turvallista etäisyyttä kovaääniseen masiinaan, mutta nykyään se käveli perässäni pihaton läpi, kun siivosin enimpiä lehtiä aitojen sisältä. Kissat sen sijaan edelleen ottivat jalat alleen jo pelkästään siinä vaiheessa, kun kaivoin puhallinta vajasta. 
Lilli oli nyt kuuden ikävuoden kynnyksellä, ja olin viimein ilmoittanut sen ensimmäisiin virallisiin kilpailuihin. Olin minä sen kanssa käynyt parit harjoituskilpailut viisivuotiaana ja valmennuksia oli takana muutama, mutta oikeat kisat olin jättänyt vielä tähän asti rauhaan. En ollut halunnut kiirehtiä tamman kanssa yhtään, sillä halusin sen tuntuvan kädessä valmiilta, ennen kuin lähdin luotsaamaan sitä näinkin korkeille radoille.
Valmennuksissa ja harjoituskisoissa olin törmännyt tässä hieman odottamaani ongelmaan, tai puutteeseen. Lilli oli pääasiallisesti hyvin tyytyväinen hevonen. Se viihtyi kissojen seurassa erinomaisesti, ja olisi halunnut tehdä lähempääkin tuttavuutta, mutta pienet kissanpoikani eivät aina oikein välittäneet ison ystävänsä turhan innokkaista hellyydenosoituksista. Valmennus- ja kisapaikoilla muiden ratsastajien kanssa jutellessani Lilli olisi halunnut kovasti rapsutella toisia hevosia ja poneja, olivatpa ne sitten kuinka ystävällisiä tahansa. Päättelin siis, että kaipuu omaan laumatoveriin oli suuri. Olinkin yrittänyt kysellä paikallisessa ja lähiseutujen puskaradioissa ylläpitoon sopivaa tarhakaveria, mutta kuivien keskustelujen jälkeen aloitin ostomielisen etsinnän, joka osoittautui vaikeammaksi kuin aikanaan Lillin ostaminen. Olin kuitenkin viimein saanut lyötyä lukkoon kaupat suomenhevostammasta, jonka pääsisin hakemaan viimein seuraavana sunnuntaina. Olin varma, että Lilli ottaisi uuden ystävänsä avosylin vastaan.

☆☆☆

päiväkirjamerkintä 01.11.2022 © Anniina (omistaja)

Kaivelin varastokäyttöisestä karsinasta Lillin paksumpaa loimea. Pöly ja kolea marraskuun ilma sai nenän valumaan, ja värisin villapaidasta ja -sukista huolimatta. Syksy oli tullut ja vienyt ruskan mennessään, ja talvinen merituuli kolotti varmasti vähän kaikkien niveliä.
Käteni löysivät viimein etsimäni, ja taputtelin pahimmat hiekat kevyttoppiksen päältä. Hiivin takaisin tallikäytävälle ja kohti pihaton uloskäyntiä, räsymattoja tieltäni käsin siirrellen. Kaikki kolme hevosistani värjötteli yhdessä ruokapaikan ääressä. Lotta ja Peppi kilpailivat paksuimman talvikarvan kasvattajan tittelistä, mutta klipattu Lilli kaipasi auttamatta tekovillaa ympärilleen. Tamma hörähti lämpimästi sen nimeä kutsuessani, ja Peppi kirmasi luokseni puoliverisen edessä. Lotta jäi paikalleen, kuinkas muutenkaan. Lillin päästyä luokseni aloin kietoa sitä lämpimän loimen sisään hajamielisesti ajatuksiini taas eksyen.

Olimme Lillin kanssa startanneet lokakuun alussa estekisoissa. Luokat olivat vielä suht pieniäkin; yhteensä niissä starttasi 18 ratsukkoa. Muistan vieläkin, miten hermostunut olinkaan, ja miten vatsanpohjaa kutitti läpi valtavalta tuntuneen radan, josta en muuta muistakkaan. Onnekseni lehmänhermoinen ratsuni luotti hermoheikkoonkin ratsastajaansa, ja kun meitä kuulutettiin molempiin 160cm luokkiin hakemaan ruusuke, olin huuli pyöreänä tammani kanssa rivissä. Enkä liioittele; tapahtumasivuille julkaistuissa puhelimilla räpsityissä kuvissa näkyi pöllämystynyt nainen suloisesti höristelevän valkoisen hevosensa selässä. Siitä jatkoimme melko täyteen lokakuuhun; olin tyhmänä mennyt ilmoittamaan meidät samantien kaikkiin sopiviin luokkiin ensimmäisestä intoutuneena, ja minkälaisella ryminällä me jatkoimmekaan! Oma ramppikuumeeni oli helpottanut jokaisessa kisassa enemmän ja enemmän Lillin valaessa uskoa meihin ratsukkona nappaamalla ruusukkeen toisensa perään, ja nyt sen karsinan ovessa komeili niitä 20 kipaletta sateenkaaren joka väreissä.

Ihana hevoseni herätti minut päiväunistani lämpimästi puhisemalla kylmettyneille sormilleni. Sidoin viimeisenkin loimen kiinnikkeistä ja siistin sitten Lillin harvaa otsatukkaa. Oli se vaan unelmieni täyttymys. Valkoinen satuhevoseni. Suukotin sen samettisen pehmoista turpaa ja päästin sen sitten menemään takaisin laumaansa, jossa sen jaloissa aiemmin pyörinyt Peppi ja edelleen päivänokosiaan vetelevä Lotta sitä odottivatkin.

Wanillyn kuvat © kuvaaja ei halua nimeään mainittavan, kiitos!
Wanillyn tekstit © omistaja, ellei toisin mainittu

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita